Quick Tip – Water Efx

Altijd al eens afgevraagd hoe je een water geluidseffect maakt ?
Hier een snelle en simpele aanpak.

Simpler_Sound

Sampler_Sound

1_ Open Simpler / Sampler en sleep er eender welke sample in die je wilt.

Simpler
drop sample
Sampler
drop sample 2

2_ Zet de Loop functie aan en zoom in op je sample, selecteer je wave snippet met de markers. Begin en einde op een 0 crossing point. Nu heb je een wave synth gemaakt die je kan tunen en opslaan om later te gebruiken.

Simpler
Loop
Sampler
Loop 2

3_ ADSR, geef een Attack van 50ms, Decay van 300ms en de Sustain helemaal uit. Speel met de ADSR om je eigen druppel/bubbel geluid te maken.

Simpler
ADSR
Sampler
ADSR 2

4_ Pitch envelope, dit is het gedeelte waar het water effect tot leven komt, hier kiezen we een curve die de pitch van het geluid aanpast. We zetten de “Amount” op -24st dus een hoeveelheid van -24 semi tonen = 2 octaven.
Ook hier hebben we dezelfde ADSR functies als in het Amplitude gedeelte om de curve te maken. We namen hier een Attack van 0,15ms en een Decay van 1000ms of 1sec , ook hier draai je de Sustain op -100%.

Simpler
Pitch envelope
Sampler
Pitch envelope 2

5_ LP filter. Met deze filter laten we de lage frequenties door en kiezen we hoeveel van het hoog we uit de sound willen om het onder water effect te bekomen. We zetten de Frequentie op 170hz en geven een resonance van 15%. We kiezen voor de Slope een curve van 12db per octaaf.

Simpler
LP 12
Sampler
LP 12 2

De sound is klaar ! Zend dit naar een  reverb en delay om je eigen druppel en bubbel geluiden te maken . Deze Parameters zijn hetzelfde in bv. Operator of andere OSC synth.

Dit is een vertrekpunt. Speel met de ADSR parameters en andere om je sound eigen te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *